GasztroGarázs

5+1 lépés a stresszmentes grillezésért!

2015. július 08. - GasztroGarázs

5+1 lépés a stresszmentes grillezésért!

Gyerekként megbabonázva bámultam a tüzet, ha lehetőségem volt tüzet gyújtani nem késlekedtem sokat. Mondjuk ennek áldozatul esett viszonylag sokminden, mert amit lehetett eltüzeltem. Emlékszem, a nagymamám a templomból kérte el a leégett gyertyákat, amivel aztán órákig eljátszottam egy fém tálcán meggyújtva és folyatva a viaszt mindenféle alakzatba. Felnőve is szoros kapcsolatom maradt a tűzzel, a bulik elmaradhatatlan kellékeként vagy tűzön sütöttünk, vagy csak melegedtünk mellette. Itt és most töredelmesen bevallom, hogy a kiskertünkben a nagypapám kis sámlija is egy ilyen buli áldozatává vált. Az elkövető személye nem én voltam, de ez egy jellemző momentum, hogy mi mindent sikerült eltüzelni a hosszú évek alatt.

img_9246.jpg

Összeszedtem 5+1 dolgot amit érdemes betartani grillezéskor, hogy ne legyen káosz mire végzel.

 1. Lassíts!!! 

Az első és legfontosabb LASSÍTS!!! Ha épp szorít az idő akkor se kapkodj, a grillezés vagy a BBQ nem a rohanásról szól. Hidd el még ha nem is leszel készen mire megjönnek a vendégek, ez senkit sem fog érdekelni, mert vagy segítenek, vagy érdeklődéssel figyelik, milyen profi módon készíted elő a sütést. 

 

 2. Tűz gyújtás 

A stresszmentes grillezés alapköve a jó minőségű parázs, ha ez megvan akkor már a sütés 40%-val megvagy. Ezért használj begyújtó kéményt és gyújtó kockát így kb 15-25 perc alatt sütésre kész a brikett vagy a faszén. SOHA ne használj begyújtó folyadékot mert büdös és ezt átveszi minden étel. Ki akarna petróleum szagú és ízű húst enni? 

img_9246.jpg

 

 3. Parázságy készítés

Az esetek nagyrészében kétzónás parazsat készíts a grillben. Tehát legyen egy része a grillnek ahol van parázs és egy része ahol nincs. 

img_0064.jpg

 

4. Hús előkészítés 

Ha van lehetőséged akkor vedd ki a húst a hűtőből a grillezés előtt 30-60 percel. Ez a steak-re kötelező érvényű ajánlás, de a vastagabb szelet húsokra is érvényes. Könnyebben átsül a hús, ha a belseje is szobahőmérsékletről kezdi meg a folyamatot, mintha gyorsan kérget sütsz rá és aztán próbálod valahogy átsütni. 

 

5. Türelem és bizalom 

Ahogy az amerikaiak mondják: When you LOOK, don't COOK! Szóval, ha fedeles grilled van, vagy épp BBQ hőtartományban hosszú órákon át sütöd a húsokat akkor ne nézegesd folyamatosan mert akkor soha nem készül el. Tudom, hogy nehéz megállni, mert nem akarod odaégetni, de próbáld meg nem emelgetni a fedőt. Idővel mikor már néhányszor túlsütötted a húst, úgyis ráérzel, hogy mikor kell ránézni a grillre.

 

+1. Igyál még egy sört 

Mondjuk egy ilyet

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr277579442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása