GasztroGarázs

Parázskészítési gyorstalpaló három lépésben

2016. augusztus 09. - GasztroGarázs

A grillezés és a BBQ a jó parázsnál kezdődik, ha nincs megfelelő hőmérséklet, nem lesz jó a végeredmény sem. A grill 150 C-tól fölfelé kezdődik, a BBQ hőtartomány pedig 100 és 150 C között alakulhat. Ok, na de, hogy lehet a megfelelő faszén vagy brikett parázságyat előállítani? Erre próbálunk most három egyszerű lépésben választ adni.

outdoorchef_4.jpg

 

1. lépés: Begyújtás

Szükség van egy begyújtókéményre, amit félig vagy teljesen megrakunk faszénnel vagy brikettel. Általában, ha gyorsan akarok valamit sütni a grill hőtartományban, akkor faszenet használok, ha sokáig és a BBQ hőtartományban, akkor pedig brikettet. A begyújtókémény alá teszek 2-3 begyújtókockát és megvárom, amíg a legfelső brikett teljes felülete szürke lesz vagy a faszén izzik. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe. SOHA NEM HASZNÁLUNK BEGYÚJTÓFOLYADÉKOT, mert az íze érződik a megsütött húson is. 

img_9248_copy.jpg

A másik megoldás, hogy fogunk egy Looftlightert és közvetlenül a grillben gyújtjuk be a faszenet/brikettet. Az eszközt először közvetlenül a begyújtanivalóhoz tartom, amíg az fel nem izzik, majd egy kicsit távolabb. A 2000W-os teljesítmény1-2 perc alatt begyújt bármit._www1509_copy_1.jpg

 

2. lépés: Grill hőtartomány (150 C -tól felfelé)

Ha grill hőtartományban akarok sütni pl: csirkét, steak-et, tarját, hamburgert, pizzát, akkor általában kétzónás grillezéshez készítem el a parazsat. Ez nagyon szakszerűen hangzik, de mindössze annyit jelent, hogy a grill egyik oldalán felhalmozom az 1. lépésben begyújtott  faszenet, a másik oldalra viszont nem teszek semmit. Ha 300C körüli hőmérsékletet szeretnék, akkor az alsó-felső szellőzőt pedig teljesen kinyitom, ha kicsit kevesebbet, akkor az alsót vagy a felsőt félig elzárom.

FONTOS: A hőmérséklet nem változik azonnal, van egy tehetetlensége a grillnek, kb. mint a konténerszállító óceánjárónak, amivel sosem fogsz szlalomversenyt nyerni. 

img_0064.jpg

 

3. lépés: BBQ hőtartomány (100-150 C között)

Ha BBQ hőtartományban sütnék pl: oldalast, szegyet, sörös csülköt, akkor is a fent említett kétzónás parazsat készítem el úgy, hogy kirakok egy sor BEGYÚJTATLAN brikettet a grillre, majd kb. negyed-fél begyújtókéménynyi brikettet begyújtva ráteszek. Ezt azért csinálom, hogy akár 5-6 órán keresztül gond nélkül süthessek, hiszen így a már izzó brikettek szép lassan begyújtják az alattuk lévő begyújtatlan briketteket, vagyis lényegesen meg tudjuk hosszabbítani a sütési időt. Azért csak kevés begyújtott brikettet készítek, mert nincs szükségem nagy hőmennyiségre: a 100-150 C közötti hőmérsékletet egy 54 cm-es grillben kb. 8-10 begyújtott brikettel tökéletesen elérem. A szellőzőket viszont csak addig hagyom nyitva, amíg a grill eléri a 100 C-ot, utána félig elzárom, és a nyitásával vagy zárásával stabilizálom a hőmérsékletet a kívánt hőfokon. Sokszor az alsót félig zárom és a felsővel állítom a hőmérsékletet, így előfordul, hogy azt csak résnyire nyitom ki. 

img_8507.jpg

img_8514.jpg 

 +1 tipp: No stress, take it easy!

Ha épp szorít az idő akkor se kapkodj, a grillezés és főleg a BBQ nem a rohanásról szól. Hidd el, még ha nem is leszel készen, mire megjönnek a vendégek, ez senkit sem fog érdekelni, mert vagy segítenek, vagy érdeklődéssel figyelik, milyen profi módon készíted elő a sütést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr468946050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása