GasztroGarázs

Szezonnyitó húsvéti borjúburger a grillen

2017. április 19. - GasztroGarázs

Szezonnyitás, na végre, itt a blogon is... Ugyan már volt néhány grillezés idén tavasszal, de poszt még nem készült egyikből sem, és mint tudjuk, ha nem teszed fel a fészbukra, akkor meg sem történt. Ezen most változtatunk, és egyúttal ünnepélyesen megnyitjuk a 2017-es grillszezont, nem is akármivel, hanem egy szuper mediterrán borjúburgerrel, amit a Tetovált Séf szakácskönyvéből már régen kinéztünk magunknak. Most Húsvétkor végre volt idő és volt is kinek megcsinálni. Húsz embert kellett megetetni, így a cél egy egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthető gyors kaja volt, bár, mint kiderült, maga a sütés gyorsnak gyors, de az előkészületek sok időt igényelnek. Viszont a végeredmény valami elképesztően finom! 

_www0120_resize.jpg

Tovább

Szülinapi meglepetés poszt!!!

40 éves a grillmester főszakács!

Sütött már a grillen csirkét, pizzát , és mindenféle húsokat, díjnyertes sört főz, csilipaprikát termel, közben meg vitorlázik és házat is épít, ha kell, meg persze az ő ötlete volt a Gasztrogarázs is, amit most közösen írogatunk. Na, ezt csinálja valaki utána.... és még csak 40... mi lesz még itt?! Boldog szülinapot Ádi!!!

img_5990.JPG

Tovább

(Majdnem) vega előétel Korfuról...

Néhány hete Korfun jártunk, ahol a sziget egyik legjobb vendéglőjébe, a The Village Tavernába tévedtünk be. A barátságos, családias légkör (meg tulajdonos Nikos törkölypálinkája) nagyon megfogott minket, és  persze a kaják is szuperek voltak. Az egyik kedvencünk a saganaki, vagyis a sült sajt volt, amit itt fokhagymás pirítós kenyérrel és fetás "lecsóval" készítettek el. Hát persze, hogy a Monolithon is meg kellett csinálni.... (persze nem bírtuk ki hús nélkül, kellett sütni hozzá egy kis kolbászt is...) 

img_9111.jpg

 

Tovább

Parázskészítési gyorstalpaló három lépésben

A grillezés és a BBQ a jó parázsnál kezdődik, ha nincs megfelelő hőmérséklet, nem lesz jó a végeredmény sem. A grill 150 C-tól fölfelé kezdődik, a BBQ hőtartomány pedig 100 és 150 C között alakulhat. Ok, na de, hogy lehet a megfelelő faszén vagy brikett parázságyat előállítani? Erre próbálunk most három egyszerű lépésben választ adni.

outdoorchef_4.jpg

 

Tovább

Hickory füstös marhaszegy a Monolithon...

Azzal kell kezdjem, hogy én még nem is akartam szegyet sütni. Mert ugyan eddig lenyűgözőnek bizonyultak a Monolith kamadó képességei, (libacomb és csülök), de még nem éreztem magam eléggé felkészültnek, hogy  egy viszonylag ismeretlen sütővel nekiugorjak egy marhaszegynek.

De másképp alakult, mint ahogy elképzeltem, így aztán múlt vasárnap hajnalban nekiláttam és megint nem csalódtunk...

_www5303_copy.jpg

Tovább

Sörös csülök...

A libacombos eredmények után nekibátorodtunk, hogy a Monolith kamadóban egy nagyobb darab húst süssünk meg. A feltétel annyi volt, hogy csak 3 óránk van rá, így a marha kiesett, maradt a sertés, annak is a csülke. A Metróban vasárnap reggel vettem 2 csont nélküli csülköt amit kétféle módon készítettünk elő. 

_www2104_copy.jpg

Tovább

Kipróbáltuk a Monolith kamadot és nem tudunk betelni vele

avagy füstös libacomb fűszervajas kukoricával és padlizsánnal

Most, hogy vágyaink beteljesültek egy Monolith kamadoval, ki is kellett próbálni, hogy mégis mi a különbség, ha egy minőségében és tudásában a felső ligában játszó eszközzel sütjük meg a vacsoránkat. Elöljáróban annyi: a különbség óriási, soha nem készült még nálunk ennyire kevés idő- és energiabefektetéssel, ilyen tökéletes végeredmény.

Szóval jöjjön a kamadoban sült libacomb, fűszervajas kukoricával és padlizsánnal:

_www1616_copy.jpg

Tovább

Monolith - a kamado sütő németül...

A férfiember életében legkésőbb kamaszkorában eljön a pillanat, amikor vágya tárgyai/alanyai poszter formájában felkerülnek a szoba falára. Legyen ez egy Ferrari Testarossa vagy épp Sabrina fehér bikiniben 1987-ből. Bármi is nézzen rá vissza a falról, olyan őserővel tör rá a birtoklás vágya, hogy évek, évtizedek múlva is párás szemmel gondol vissza azokra az időkre, amikor még elhitte, hogy bármelyik az övé lehet. Valahogy így vagyok én ezzel a Monolith kamado sütővel. Nézegettem egy ideje, olvasgattam is róla, néha-néha amikor a boltban megláttam odasomfordáltam, felemeltem a tetejét, belenéztem, vágyaim tárgya ott volt a kezeim között, de amikor ránéztem az árcédulára megállapítottam, hogy soha nem lesz ilyenem. Nos, Ferrarim sincs és Sabrinához sem jutottam közelebb, de az élet úgy hozta, hogy a Monolith kamado sütőjét kipróbálhatom. 

monolith.jpg

 

Tovább

Super-Dooper Texas BBQ oldalas coleslaw salátával

A nagy grillválasztó teszt első állomásának egyik utolsó fejezetéhez értünk. Az Outdoorchef Chelsea 570C gömbgrillen már sütöttünk sörös csirkét, Piedone steaket és velőscsontot, sőt még a pizza is sikerült (másodjára). Most arra voltunk kíváncsiak, hogy üzemel ez - a Weberhez képest közepes árkategóriájú - grill a BBQ hőtartományban, vagyis lassú, alacsony hőmérsékletű sütés közben. Ehhez egy klasszikus menüt választottunk. Szóval, elkészülni, vigyázz, kész, jöhet a Super-Dooper Texas BBQ oldalas coleslaw salátával.

img_8535.jpg

 

Tovább
süti beállítások módosítása