GasztroGarázs

Hamburger? Egynek jó lesz…

2015. május 18. - GasztroGarázs

Szóval azt akartuk megtudni, hogy megérdemli-e a hamburger ezt a nagy felhajtást, amibe mostanában lépten-nyomon belebotlunk. Merthogy mindenhol hamburgerező nyílik, ahol különleges bárány- és kacsaburgereket is lehet kapni és külön blogja van a hamburgertesztelésnek http://burger.blog.hu/ .

Nekem viszont a burger igazából nem sokat jelent: az első emlék, hogy a Mamától kapott pénzzel a zsebünkben 1988. április végén állunk sorba a Régiposta utcában a hőn áhított sajtburgerért, aminek elképesztő Nyugat-íze van, évekkel később meg éjszaka a Határ úti kis bódéban árult csalamádés ómagyarmáriaburgert faljuk.

Na kb. ennyi van meg a hamburgerről, úgyhogy kiolvastam az internetet, és jól össze is zavarodtam, hogy akkor, most milyen legyen a húspogácsa. Van aki a natúr, van aki jól megfűszerezett változatra esküszik, sőt akad, aki még tojást is tesz bele, mint Anyukám a fasírtba. Végül mi a natúr változatnál maradtunk, csak a hús, meg só és bors. Ekkor jutott eszembe, hogy egyszer ettem sajttal töltött csevapcsicsát ajvárral....

hambi4.jpg

Sima és sajttal töltött burger paprikakrémmel

Hozzávalók a burgerhúshoz:

  • 1,5 kg darált marhahús*
  • 20 dkg vesefaggyú*
  • só, bors

(ebből 11 hamburger lett, mér pont 11, nem tudom)

*Múltkor írtam, hogy a húst általában a Vásárcsarnokban vesszük, de nem mindig, mert most a Nagyvárad téri “ismerős hentesnél” vásároltunk, aki a sarki nagy vöröstéglás bérház alatti üzletben dolgozik, van vesefaggyúja, és hajlandó azt össze is darálni a kiválasztott marhahússal:)

Hozzávalók egy ütős paprikakrémhez:

  • 2-3 kaliforniai paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olivaolaj
  • csilipaprika

A ketté vágott paprikákat és a fokhagymákat jól átsütöttük a rácson, ( fokhagymát egy kis fém tálkában), majd szétcsapattuk a turmixban egy kis plusz olivaolajjal és a csilivel.  

Ami még kellett:

  • jégsaláta
  • lilahagyma
  • kovászos uborka
  • ketchup, mustár, majonéz
  • 20 dkg cheddar sajt
  • hamburgerzsömlék*

*Mivel annyira nem voltunk elszántak, hogy még a zsömlét is megsüssük, ezért inkább megvettük a panelpéknél http://panelpek.hu/ az óriási, extrafinom vajas bucikat és hozzáláttunk.


Összeállítottuk a darált húsos keveréket, és kettéosztottuk: az egyik részből sima húspogácsákat formáztuk, de jó vékonyra lapítottuk őket, a másik rész pedig sajttal töltött lett, vagyis két kisebb pogácsa közé reszelt sajtot tettünk és összenyomtuk őket.

hambi.jpg

Rákerültek a grillre a megvajazott bucik és a húsok is. Végül a laposburgerek is kaptak egy-egy szelet sajtot :)

hambi_1.jpg

Aztán az összeraktuk, mindenki kedve szerint pakolta. Hagyma, csípős jöhet?

hambi4.jpghambi3.jpg

Végül pedig lefotóztuk a jól megérdemelt gasztropornós kettévágást, amit majd még gyakorolni kell, mert erről nekem inkább valami más jut eszembe...

hambi5.jpg

És a tanulság, mert az is van: nem pazarolnám a jelzőket, a burgerünk nagyon jó lett, amit onnan tudtuk meg, hogy evés közben a vendégeink két szófordulatot ismételgettek mantraszerűen: “úristenezdejó”, “aztakurvaélet”.

Szóval nyugodtan üljetek fel a propagandának, a hamburger tényleg egynek jó.

Legközelebb grill csirkét csinálunk, hol máshol, mint a grillen:)

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr47470362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása