Szóval azt akartuk megtudni, hogy megérdemli-e a hamburger ezt a nagy felhajtást, amibe mostanában lépten-nyomon belebotlunk. Merthogy mindenhol hamburgerező nyílik, ahol különleges bárány- és kacsaburgereket is lehet kapni és külön blogja van a hamburgertesztelésnek http://burger.blog.hu/ .
Nekem viszont a burger igazából nem sokat jelent: az első emlék, hogy a Mamától kapott pénzzel a zsebünkben 1988. április végén állunk sorba a Régiposta utcában a hőn áhított sajtburgerért, aminek elképesztő Nyugat-íze van, évekkel később meg éjszaka a Határ úti kis bódéban árult csalamádés ómagyarmáriaburgert faljuk.
Na kb. ennyi van meg a hamburgerről, úgyhogy kiolvastam az internetet, és jól össze is zavarodtam, hogy akkor, most milyen legyen a húspogácsa. Van aki a natúr, van aki jól megfűszerezett változatra esküszik, sőt akad, aki még tojást is tesz bele, mint Anyukám a fasírtba. Végül mi a natúr változatnál maradtunk, csak a hús, meg só és bors. Ekkor jutott eszembe, hogy egyszer ettem sajttal töltött csevapcsicsát ajvárral....
Sima és sajttal töltött burger paprikakrémmel
Hozzávalók a burgerhúshoz:
- 1,5 kg darált marhahús*
- 20 dkg vesefaggyú*
- só, bors
(ebből 11 hamburger lett, mér pont 11, nem tudom)
*Múltkor írtam, hogy a húst általában a Vásárcsarnokban vesszük, de nem mindig, mert most a Nagyvárad téri “ismerős hentesnél” vásároltunk, aki a sarki nagy vöröstéglás bérház alatti üzletben dolgozik, van vesefaggyúja, és hajlandó azt össze is darálni a kiválasztott marhahússal:)
Hozzávalók egy ütős paprikakrémhez:
- 2-3 kaliforniai paprika
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olivaolaj
- csilipaprika
A ketté vágott paprikákat és a fokhagymákat jól átsütöttük a rácson, ( fokhagymát egy kis fém tálkában), majd szétcsapattuk a turmixban egy kis plusz olivaolajjal és a csilivel.
Ami még kellett:
- jégsaláta
- lilahagyma
- kovászos uborka
- ketchup, mustár, majonéz
- 20 dkg cheddar sajt
- hamburgerzsömlék*
*Mivel annyira nem voltunk elszántak, hogy még a zsömlét is megsüssük, ezért inkább megvettük a panelpéknél http://panelpek.hu/ az óriási, extrafinom vajas bucikat és hozzáláttunk.
Összeállítottuk a darált húsos keveréket, és kettéosztottuk: az egyik részből sima húspogácsákat formáztuk, de jó vékonyra lapítottuk őket, a másik rész pedig sajttal töltött lett, vagyis két kisebb pogácsa közé reszelt sajtot tettünk és összenyomtuk őket.
Rákerültek a grillre a megvajazott bucik és a húsok is. Végül a laposburgerek is kaptak egy-egy szelet sajtot :)
Aztán az összeraktuk, mindenki kedve szerint pakolta. Hagyma, csípős jöhet?
Végül pedig lefotóztuk a jól megérdemelt gasztropornós kettévágást, amit majd még gyakorolni kell, mert erről nekem inkább valami más jut eszembe...
És a tanulság, mert az is van: nem pazarolnám a jelzőket, a burgerünk nagyon jó lett, amit onnan tudtuk meg, hogy evés közben a vendégeink két szófordulatot ismételgettek mantraszerűen: “úristenezdejó”, “aztakurvaélet”.
Szóval nyugodtan üljetek fel a propagandának, a hamburger tényleg egynek jó.
Legközelebb grill csirkét csinálunk, hol máshol, mint a grillen:)