GasztroGarázs

“Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál!”

2015. május 19. - GasztroGarázs

Anyuéknak otthon még mindig megvan a narancssárga, kivehetőajtós (valamiért tényleg ki lehet venni az ajtaját) NDK grillsütő, ami kb. 1982 óta szolgálja a családot, és a címben emlegetett legendás reklámszlogen jegyében rengeteg bontott csirkét megsütött már. Az eredmény mindig elég jó lett: alig vártuk a ropogós szárnyakat, meg a combokat, de a melle általában kiszáradt, így az senkinek nem kellett.

Aztán eltelt sok év, jött a grill és végre a bontott csirke is elfoglalhatta méltó helyét a parázs felett.  

csirek5.jpg

Igazi GRILLcsirke

Hozzávalók:

  • 2 bontott csirke
  • só, bors

Szerintem ez egy férfikompatibilis bevásárló lista:)  Nem nagyon van mit kifelejteni…

A grillcsirkék nagy TITKÁT pedig ezennel elárulom: 1kg körüli állatot kell venni, a 1,5kg-s és nagyobb madarak nem jók. Ismét a már bevált Nagycsarnokban vásároltuk.

Amit csinálni kell:

Meg kell mosni a csirkéket, majd megszárítani, és jól megsózni kívül belül, annyira, hogy úgy álljon rajta a só, mint a frissen hullott hó. (Mondtam már, hogy ez nem a modorosblog?)

Aztán mehet be a hűtőbe 2-5 órára, ahogy sikerül.

csirek.jpg

A hűtőzés után lemossuk a sót, megint letörölgetjük a csirkéket,majd só és durvára darált bors 1:1 arányú keverékével megszórjuk kívül belül. Sütés előtt fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten, hogy felmelegedjen.

csirek1.jpg

Közben a grillen kétzónás parazsat kell csinálni, ami rendkívül bonyolultan hangzik, pedig csak annyit jelent, hogy az egyik oldalon van a faszén brikett, a másikon oldalon meg semmi.

csirek_2.jpg

A csirkét a “semmi” fölé, a mellével lefelé és a seggével a tűz felé kell a rácsra rakni.

csirek3.jpg

Nyugodtan lehet 220-250-280 C fokon grillezni, a grill fedelét pedig úgy érdemes rárakni,  hogy a szellőző nyílások a csirke fölé essenek így a légáram arra viszi a meleg levegőt.

Ha nagyon ínyenc akarsz lenni, akkor almafa vagy tölgyfa csipszen lehet füstölni.

Mi nyilván rohadt ínyencek vagyunk, így ez a két csirke éppen almafán volt. 20 percenként lehet rakni rá a füstnek való fát.


Már csak kb: 1-1, 5 óra türelmetlen várakozás és kész.

csirek4.jpg

csirek5.jpg

csirek6.jpg

És a tanulság: nem csak a szárnyak és a combok fogytak el, mert ez a két csirke mellben is nagyon erős volt. Kívül ropogós, belül szaftos....annyira közhelyes, hogy nem is írom tovább, ki kell próbálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr897473222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása