Anyuéknak otthon még mindig megvan a narancssárga, kivehetőajtós (valamiért tényleg ki lehet venni az ajtaját) NDK grillsütő, ami kb. 1982 óta szolgálja a családot, és a címben emlegetett legendás reklámszlogen jegyében rengeteg bontott csirkét megsütött már. Az eredmény mindig elég jó lett: alig vártuk a ropogós szárnyakat, meg a combokat, de a melle általában kiszáradt, így az senkinek nem kellett.
Aztán eltelt sok év, jött a grill és végre a bontott csirke is elfoglalhatta méltó helyét a parázs felett.
Igazi GRILLcsirke
Hozzávalók:
- 2 bontott csirke
- só, bors
Szerintem ez egy férfikompatibilis bevásárló lista:) Nem nagyon van mit kifelejteni…
A grillcsirkék nagy TITKÁT pedig ezennel elárulom: 1kg körüli állatot kell venni, a 1,5kg-s és nagyobb madarak nem jók. Ismét a már bevált Nagycsarnokban vásároltuk.
Amit csinálni kell:
Meg kell mosni a csirkéket, majd megszárítani, és jól megsózni kívül belül, annyira, hogy úgy álljon rajta a só, mint a frissen hullott hó. (Mondtam már, hogy ez nem a modorosblog?)
Aztán mehet be a hűtőbe 2-5 órára, ahogy sikerül.
A hűtőzés után lemossuk a sót, megint letörölgetjük a csirkéket,majd só és durvára darált bors 1:1 arányú keverékével megszórjuk kívül belül. Sütés előtt fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten, hogy felmelegedjen.
Közben a grillen kétzónás parazsat kell csinálni, ami rendkívül bonyolultan hangzik, pedig csak annyit jelent, hogy az egyik oldalon van a faszén brikett, a másikon oldalon meg semmi.
A csirkét a “semmi” fölé, a mellével lefelé és a seggével a tűz felé kell a rácsra rakni.
Nyugodtan lehet 220-250-280 C fokon grillezni, a grill fedelét pedig úgy érdemes rárakni, hogy a szellőző nyílások a csirke fölé essenek így a légáram arra viszi a meleg levegőt.
Ha nagyon ínyenc akarsz lenni, akkor almafa vagy tölgyfa csipszen lehet füstölni.
Mi nyilván rohadt ínyencek vagyunk, így ez a két csirke éppen almafán volt. 20 percenként lehet rakni rá a füstnek való fát.
Már csak kb: 1-1, 5 óra türelmetlen várakozás és kész.
És a tanulság: nem csak a szárnyak és a combok fogytak el, mert ez a két csirke mellben is nagyon erős volt. Kívül ropogós, belül szaftos....annyira közhelyes, hogy nem is írom tovább, ki kell próbálni!