Régen, amikor Anyu bejött a szobánkba,hogy “most aztán tényleg rakjatok már rendet, mert különben…”, akkor jöttünk azzal átlátszó szöveggel, hogy “de mi tudjuk mi hol van, és különben is csak a hülyéknek van szüksége rendre, egy zseni átlátja a káoszt is:)”
Ez viszont szerintem nem igaz a főzésre. Ott kifejezetten szükség van a rendre, főleg azoknak, akik, nem annyira gyakorlottak a konyhában, de persze a “született zseniknek” sem árt. Kis mintán elvégzett, nem reprezentatív közvéleménykutatásom szerint ugyanis a legtöbb embert nem is a főzés fárasztja ki igazán,hanem az utána következő rendetlenség felszámolása: mocsok, szemét, mosatlan edények és kupleráj mindenhol.
Ezért összeszedtem azt az 5 dolgot, ami nekem sokat segít, hogy ne borítson el mindent a káosz főzés közben. (Ezek nyilván egy nagyobb főzésre-sütésre vonatkoznak, nem a 10 perces, “összedobok egy tejfölös tésztát”-típusú dolgokra.)
1. Vidd le a szemetet!
Vagy legalábbis csekkold, hogy mennyire van tele a kuka, mert annál nincs idegesítőbb, mint amikor az első öt percben megtelik, és utána a konyhapulton gyűlik a szemét, vagy éppen a földön kell kerülgetni egy kukászsákot, amiben Murphy törvénye szerint nyilván orra esel, egy tál szilvásgombóccal a kezedben.
2. A mosogató és a mosogatógép legyen üres!
Egy nagyobb főzésnél, sütésnél sok edényt bepiszkol az ember, amik szintén a konyhapulton gyűlnek, ha nem üres a mosogató. Így még egy viszonylag nagy konyhát is meglepően rövid idő alatt elárasztanak a csetreszek, és egy idő után azt veszi észre az ember, hogy nincs hova letenni a vágódeszkát. Szóval, érdemes elmosogatni főzés előtt, és, ha van, akkor a mosogatógépet is kiüríteni. Egészen felemelő tud lenni, ha egy nagy családi ebéd után nem kell elmosogatni a tegnapi, tegnapelőtti (lustáknak egyhetes) rászáradt ételmaradékos mosatlant is, hanem csak a “frissen bepiszkoltakat” kell bepakolni az üres mosogatógépbe.
3. Legyen asztali szemetesed!
Anyukám mindig újságpapírra pucolta a zöldséget, én viszont inkább egy nagyobb tálat szeretek használni asztali szemetes gyanánt. Ebbe megy minden, ami nem kell: a tojáshéj, a zöldség héja, a levesből kihalászott bármi (fűszer, kindertojás-figura), sütőporos zacskó stb. Hasznos, mert a konyhapultot nem borítja el a szemét, viszont nem is kell minden szir-szarért a kukát nyitogatni: ha megtelik a tál, akkor ki lehet dobni egyszerre.
4. Ellenőrizd a hozzávalókat!
Nyilván mindenkivel megtörtént már, hogy, főzés közben jött rá, hogy valaki kizabálta a hűtőből a recepthez szükséges sajtot/sonkát/bármit vagy éppen megromlott/elfogyott/nincs elég belőle. Bár a hirtelen helyzetek kreatív és igen zseniális megoldásokat is szülhetnek, lehet, hogy a süti nem lesz olyan finom abból a kicsit megavasodott szentjánoskenyérmag-lisztből, amit a szekrény mélyéről halászol elő, mert elfogyott a rétesliszt.
5. Mindig azzal a feladattal kezdd a munkát, ami a leghosszabb ideig készül!
Ha többfélét, vagy bonyolultabbat főz az ember, érdemes előre kigondolni, mi az, ami a leghosszabb ideig készül, és azt felrakni a tűzre/betenni a sütőbe először. Így nem áll elő az a helyzet, hogy például hús már kész, de a köret még sehogysem áll.
+1 Töröld fel, ami kiömlik!
Én konyharuhás vagyok, van, aki a papírtörlőt szereti, végülis mindegy. A lényeg, hogy fel kell törölni, ami kiömlik és összeszedni, ami kiszóródik, mert ha nem, akkor megint jön Murphy és a hanyatesés a földre kifolyt bármin:)
Legközelebb a grillezés 5 aranyszabályát szedjük össze, hogy ne nyűg, hanem élmény legyen a tűzzel játszani:)