Szeretjük próbálgatni a határainkat, és az eszközeinket, hogy ne mindig csak steaket, meg csirkét és halat grillezzünk, hanem valami extrát. Így volt ez a szufléval, meg legutóbb a pizzával is, bár ott csak magunkat okolhatjuk, hogy elsőre nem sikerült. A grillezett velőscsontra viszont tényleg rákészültünk…. meg is lett az eredménye.
Egy szuper a Chili&Vanilia receptet vettünk alapul, amin „csupán” néhány dolgot változtattunk:
- a velőscsont nálunk tényleg a grillen sült, nem a sütőben
- az egyszerű bagett is nyilván faszén felett lett barna.
Ahogyan Mautner Zsófi is írja, a velőscsonthoz bizony „bizalmi hentes” kell, aki fűrésszel hosszában kettévágja a nagyjából egyforma méretű csontokat. Ebből mi kettőt vettünk, így összesen négy fél velőscsont került fel a grillre. Közepes, nem túl nagy tűzet csináltunk, 2 zónás parázzsal. Itt is igaz amit Antony mondott a halnál, "slow fire".
A csontokat a velős felével 15 másodpercig kicsit megkapattuk direkt tűz fölött, majd megfordítva a csontos felét is melegítettük kb. 2 percig. Ezután kiraktuk a grill szélére az indirekt hő fölé még kb 10 percig, akkor jó, ha már nem ilyen rózsaszín:
hanem ilyen velőszínű (elnézést)
Borzasztóan kell figyelni mert nem tudod túlsütni, hanem egyszerűen kifolyik a velő a csontból és eltűnik!
Elkészítettük a receptben szereplő salsát is, ami tényleg nagyon különlegessé teszi az amúgy megrendítően egyszerű - kenyér, velő, fokhagyma - összeállítást.
Ehhez kell:
- 2 csokor petrezselyem, finomra aprítva
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 kis lilahagyma, finomra aprítva
- 1 evőkanál kapribogyó, alaposan átöblítve
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Na, szóval érdemes „bizalmi hentest” keresni….
Olvassatok Gasztrogarázst! Legközelebb rákocskákat grillezünk, meg egy jó steaket, mert az már régen volt….