Szuflé a grillen
Egy idő óta már gondolkodunk azon, hogy milyen édességet lehetne a grillen készíteni, mert a grillezős szakácskönyvek általában megragadnak a “süssünk barackot/almát/banánt és öntsük le valamivel” típusú édességeknél, mi viszont valami mást akartunk.
Szóval nézegettük a konyhaszekrényben, hogy milyen sütiforma lenne jó a rácsra, így bukkantunk a ritkán használt felfújtformákra, aztán mertünk nagyot álmodni….
Csokoládé-és túrófelfújt grillen
Rögtön kétféle szuflét terveztünk, hátha valamelyik sikerül is:)
Csokifelfújt
3 tojás
1,25 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé (nekem nem volt ennyi, ezért kipótoltam tejcsokival)
3 dkg liszt
4 dkg cukor
Kislábast vettem elő. A lisztet és a cukrot egy habverővel csomómentesre kevertem tejszínnel, majd beletettem a csokit is, és szépen összeolvasztottam, besűrítettem majd hagytam, hogy kihűljön. Majd szétválasztottam a tojásokat, a sárgákat a csokis cuccba kevertem, a fehérjéket felvertem kemény habnak és egymásba forgattam. Ez így kész is.
Túrófelfújt
3 tojás
10 dkg cukor
25 dkg túró
5 dkg liszt
3 evőkanál tejszín/tejföl/joghurt
1 citrom reszelt héja
valamilyen lekvár, ami épp van otthon
(Mink nem szeretjük a mazsolát, de aki igen, az tegyen bele azt is, de előtte áztassa meg rumban, vagy mondjuk pálinkában…)
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat, a cukrot, a túrót, a lisztet, a tejszínt és a reszelt citromhéjat összekevertem egy tálban. A fehérjéket felvertem kemény habnak és óvatosan beleforgattam a másik cuccba. Ez is kész.
Most jönnek a kerámiaformák. (Ha nincs ilyenetek, akkor jó lesz sima kerámia kávés/teáscsésze, elvileg az is bírja a meleget.)
A csokifelfújthoz kivajaztam és kristálycukorral szórtam meg a formákat. Ennek az a célja, hogy a cukor karamellizálódjon, hiszen tudományosan bizonyított tény, hogy ez mennyire jót tesz annak, aki majd kikanalazza a szuflét:)
A túrósnál viszont a vajazás után lisztezés jön, mert itt a végén ki akarjuk borítani egy tányérra a felfújtat, és leönteni a lekvárral.
Mivel nekünk hat formánk volt, így három túrós és három csokis felfújtat csináltunk. Viszont elég nagyok lettek, szóval ebből az adagból szerintem hat-hat szuflét is nyugodtan meg lehet sütni.
Feltettük a rácsra, rátettük a tetejét és izgultunk.
Mivel még nem csináltunk ilyet, ezért óvatosságból a parázsmentes “semmi” fölé tettük a formákat. A csokisak 20 perc múlva kész is lettek, de a túrósak nem sültek olyan jól, ezért őket áttettük a parázs fölé. Itt még 10 percet sültek, amikor késznek ítéltük és levettük.
A formák nagyon forrók, tessék vigyázni, én megégettem a kezemet, de aztán ezek kárpótoltak.
A tanulság pedig az, hogy nem szabad kicsit álmodni: amit meg lehet sütni a sütőben, azt a grillen is meg lehet próbálni, legfeljebb nem sikerül:)
De most nekünk sikerült! Éljen, éljen, szuflét sütöttünk a grillen!!!