Elérkezett az idő! Elkészítem a BBQ csimborasszóját az első marhaszegyemet. Hogy izgalmasabb legyen, igyekszem élőben közvetíteni minden eseményt és fényképekkel dokumentálni mi történik.
Holnapra kell készen lennie valamikor délutánra, nincs konkrét időpont meghatározva, egyenlőre csak annyi az irányelv, hogy 14 órát sütöm és 1 órát pihentetem. A rácshőmérséklet 105-110C és a maghőmérsékletnek a sütés végére el kell érnie a 93C-ot.
A rub só+bors, ebben sincs nagy kívánalom, mert a Metro saját márkás nagy kiszerelésű borsa pont jó lesz, sónak meg valami, ami itthon van a szekrényben.
A marhaszegyet a Mészársteak-től szereztem, amit eddig még sosem láttam élőben csak a youtube-on Franklin-nél , de mondjuk az pont nem így nézett ki mint amit én vettem. Úgyhogy azok a videók amik bemutatják mit kell levágni sütés előtt pont nem érnek semmit jelen pillanatban. Ezért egyszerűsítettem, ami kilógott levágtam mert úgyis megég. Aztán még kicsit vagdostam innen-onnan, és aztán késznek nyílvánítottam a trimmelést.
17 óra 30 perc
Előtte - Utána, találd meg a 12 különbséget a két képen :)
A marhaszegy visszakerült a hűtőbe a trimmelés után, és előkészítettem a Weber Smokey Mountain-t, hétköznapi nevén, az űrhajót.
18 óra 30 perc
Kész a sütő, megtöltöttem az alját brikettel, és beletettem néhány Hickory fahasábot amit NEM áztattam be vízbe.
A vizestálat kibéleltem alufóliával, azon egyszerű okból, hogy a végén könyebb legyen takarítani.
A begyújtás, úgy néz ki, hogy egy begyújtókéménnyi brikettet begyújtok és ha már izzik akkor rátöltöm a begyújtatlan brikettekre. Így majd szép lassan fog leégni és elvileg reggelig égni fog.
A begyújtás tervezett időpontja 22-23.00 óra.
Addig iszok egy sört, mondjuk egy Flower Powert :) vagy valami Másikat...
20 óra 20 perc
Ez a sör ami nem a Szegedi Vörös, de nemsokára többet megtudhattok róla, elöljáróban annyit, hogy SMaSH azaz Single Malt and Single Hop, egyféle malátából és egyféle komlóból készült....
23 óra 20 perc
Elkészítettem a rubot, kb 60% só és 40% bors, megszórtam vele a szegyet
Alágyújtottam a begyújtókéményben a brikettnek
Majd köszöntem a helyi sün család egyik tagjának :)
00 óra 10 perc
Elkészült a tűz, beöntöttem, a BBQ-ba, feltöltöttem a vizestálat forró vízzel és stabilizáltam kb 110-120C között a hőmérsékletet.
00 óra 40 perc
Rákerült a hús a rácsra, és mentem aludni.
08 óra 40 perc
Az éjszaka kb 115-120C közötti rácshőmérséklet volt, ami reggelre 110C-ra csökkent. Most ránéztem a szegyre és a következő látvány fogadott 8 óra sütés után.
A maghőmérséklet szépen lassan emelkedik, most épp 82C, ráteszek még egy kis brikettet és egy kis Hickoryt, és folytatom a sütést. Mint kiderült brikett nem is kell rá, úgyhogy azt hanyagoltam.
11 óra 00 perc
Kb 10 óra sütés után becsomagoltam sütőpapírba a szegyet és visszatettem a rácsra. A rácshőmérséklet 118C ebben a pillanatban. És úgy tűnik máshova, vagy épp rosszul szúrtam vissza a húshőmérőt, mert most épp 76C a maghőmérséklet. Majd megnézem ha lesz kedvem.... most szerzek egy hűtőládát.
17 óra 10 perc
Elérte a szegy a 93C-os maghőmérsékletet, leherült a rácsról, bebugyoláltam egy használaton kívüli ágyhuzatba sütőpapirostul és beleraktam egy hűtőládába. Most itt pihen egy órát.
Már rettenetesen kíváncsi vagyok milyen lett.... maximum rendelünk pizzát....
19 óra 15 perc
Szenzációs lett!!!!!!!!!!!! Omlós, roppanós kéreggel, füstös ízzel...... köretnek majonézes káposzta salátát készítettünk.