GasztroGarázs

Flower Power - Amerikai IPA

2015. május 31. - GasztroGarázs

Az eddigi legjobb söröm: Flower Power - Amerikai IPA Alc:6.3%

2015. március 15-én volt a IV. Nemzetközi Házisörfőző verseny, amire neveztem egy sörrel, mégpedig a címben említett Flower Power Amerikai IPA-val.

img_9672.jpg

A Flower Power minden várakozásomon felül teljesített, és a 2. helyezést érte el a kategóriájában.

Olyan óriási volt az öröm és boldogság, hogy meg is ittuk az összeset a haverokkal, de azóta is újra és újra főzöm, és mindig meglep valami új élménnyel. Hogy miért lett Flower Power? Ez volt az inspiráció: https://www.youtube.com/watch?v=mpGeryexa1I :)

De lássuk mi is az Amerikai IPA. Egyáltalán mi az az IPA.

Az IPA az India Pale Ale rövidítése. Ez egy tradicionális angol sör, aminek a nevében van a története: India volt a brit birodalom koronaékszere, és így oda is kellett sört főzni. Mi mást, mint egy ale-t, ami kibírja a hosszú tengeri utat és a klímaváltozást. Ezért magas az alkohol- és a komló tartalma, ami tartósít. Így egy keserű, de testes sört kaptak, aminek a színe a mézaranytól a bronzig terjed.

Az Amerikai IPA, ezen túlmenően intenzív komló aromával rendelkezik, ami lehet citrusos, virágos, gyantás-fenyős. Sokszor felbontás után olyan, mintha egy trópusi gyümölcskosárba szagolnál bele.

Az amerikai IPA egy nagyon “könnyen iható” sör, ami a szakzsargonban mindössze annyit jelent, hogy rohadt jól csúszik, mert a komló keserűsége összhangban van a maláta édességével, vagyis nem rántja össze szádat keserű íz minden korty után.

És, hogy milyen lett a Flower Power?

A bírálók szerint:

“Halvány citrom, erősebb mangó és narancs illat.

Sötétvörös színű, szép tiszta sör, a habja finom buborékos, vékony hártyává zsugorodik, szépen feltapad a pohár oldalára.

Szép komló íze van, a maláta kissé háttérbe szorul.

Közepesnél vékonyabb test, mérsékelt szénsavas ággyal, kissé krémes.

A komlózás nagyon tetszik, jól eltaláltad, kicsit vastagabb test elférne még. Szép munka!

Fenyves citromos illat, erősen dominál a komló.

Szép tiszta arany szín, a habja kevésbé tartós

Határozott komlós, harmonikus jól összeállított, nem túl alkoholos.”

img_9644_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr667505304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása