GasztroGarázs

Ezt süsd meg, és sírva könyörögnek a receptért!

2015. június 19. - GasztroGarázs

Milyen az ideális sütemény? Kevés munka van vele, előre elkészíthető és a lábam nyomát is megcsókolja, aki evett belőle.

Na, ez pont egy ilyen recept lesz. Egy olyan végtelenül egyszerű tortát mutatok, ami elronthatatlan, jól variálható és aki egyszer megkóstolta, sosem felejti.

img_5156_copy.jpg

Csokoládés sajttorta

Ez a sajttorta azért csokis, mert én egyre inkább a “tegyünkbeleegykiscsokitabbólnemlehetbaj”-iskolának vagyok a híve. Ez nem mindig volt így, de mióta elvett feleségül egy csokifüggő, azóta egyre több süteményemben bukkan fel egy kisebb vagy nagyobb adag olvasztott, kicsire vágott, kerek, szögletes vagy éppen lyukas csokoládé:) Pont, mint Donna Bruna kuglófjában.

Így járt a sajttorta is, amit én csoki nélkül is imádok, de így sajnos nem kerülhetett be a családi kánonba, ezért el kellett készítenem egyszer csokoládésan is. És annyira jó lett, hogy azóta is mindenki elkéri a receptjét, aki csak kóstolta…

Hozzávalók:

  • fél kiló mascarpone
  • 3 evőkanál tejföl vagy tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg darált keksz (pl. Zabfalatok, de háztartási keksz is lehet)

Szükség lesz egy kerek tortaformára, nekem hőálló üveg piteformám van, az pont jó, de csináltam már kapcsos formában is, azt viszont alaposan, több rétegben be kell csomagolni alulról alufóliába, különben ereszt.

Tennivalók:

  1. A sütőt bekapcsolom 200 fokra.
  2. A kimért kekszmorzsát beleöntöm a formába. A legjobb valamilyen omlós kekszből készíteni, mert az eléggé édes, nekem viszont csak darált háztartási keksz volt most otthon, úgyhogy ahhoz tettem egy három evőkanál cukrot, és egy evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport is. A vajat felolvasztom a mikróban és  -két evőkanálnyi kivételével -  ráöntöntöm a kekszmorzsára. Kézzel jól összekeverem- olyan állaga lesz, mint a vizes homoknak -  aztán elegyengetem a tortaforma alján, oldalán. A formát 10 percre betolom a sütőbe, ezalatt elkészül a ráöntenivaló is.img_5109_copy.jpg 
  3. A maradék olvasztott vajat, a cukrot, a 3 tojást, a tejfölt/tejszínt és a mascarponét mind egy nagy tálba borítom és jól elkeverem, majd belecsorgatom a mikróban felolvasztott csokit is. Tényleg csak ennyi.img_5123_copy.jpg
  4. Aztán, amikor letelik a kekszmorzsa 10 perce, akkor kiveszem a formát, beleöntöm a keveréket és mehet vissza a sütőbe.img_5124_copy.jpg
  5. 200 fokon még 10 percig sütöm, majd leveszem a hőmérsékletet 110 fokra és még 1 órán át hagyom sülni. Amikor letelik az idő, kiveszem. Nem kell nézegetni, ellenőrizgeti, villával szúrogatni. Ha kihűlt, mehet be a hűtőbe néhány órára vagy akár egy éjszakára is. Tálalás előtt egy-két órával érdemes kivenni a hűtőből, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb.

Bármilyen gyümölccsel vagy olvasztott ét/tej/fehér csokival díszíthető, lehet hozzá fagyit is adni. Az enyém ilyen lett:

img_5153_copy.jpg

img_5170_copy.jpg

A tanulság pedig számomra az, hogy bár csak nettó 15 percig tart a süti elkészítése, valamiért utána rohadt sokat kell pakolni…még nem jöttem rá pontosan miért:)

img_5128_copy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr587534114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása