GasztroGarázs

Pizza a grillen

5 tipp a biztos bukáshoz + 1 szuper megoldás a sikerhez

2016. június 14. - banksy

Van az a mondás, hogy „ha előre lennék olyan okos, mint az anyósom utólag….” Valahogy így voltunk mi is ezzel a pizzasütéssel.  Az első kísérlet csúfos bukás lett, de nem adtuk fel, így ez lett a jutalmunk:

img_8223.jpg

 

Ott kezdődött az egész, hogy az OUTDOORCHEF Chelsea 570 grillhez kaptam egy pizzasütő követ, amit természetesen ki kellett próbálni. Mivel eddig minden, amit a grillre tettem – hús, desszert, köret vagy bármi - nagy sikert aratott, egy egészen nagy társaság jött össze, hogy hogy megkóstolhassák a grillpizzát. Hát, csalódniuk kellett…

Bár egy darabig jól haladtunk:

  • a tészta szuper volt, vékonyra nyújtottuk, megpakoltuk minden jóval
  • a grillt a pizzakővel együtt felfűtöttem 340 fokra.

Azonban rövid idő alatt a következő dolgokra jöttünk rá:

  1. nem tudjuk rárakni a tűzforró kőre a pizzát, mert nincs pizzalapátunk vagy bármi hasonlónk
  2. ha kisebb méretű pizzákat csinálunk, azokat se nagyon lehet égési sérülés nélkül „rádobni” a forró kőre
  3. ha kivesszük a követ, és hagyjuk, hogy lehűljön, akkor ugyan rá lehet tenni a pizzát, azonban így a tészta menthetetlenül és ehetetlenül ráég, ráragad a kőre
  4. nem, nem érdemes a követ belisztezni, mert az is ráég
  5. nem, beolajozni sem érdemes

Szóval röpke másfél óra szarakodás után, amikor már a grill hőfoka is a jóval kevesebb volt az ideálisnál, rá kellett jönnünk, hogy a maradék pizzatésztát jobb lesz megsütni a kerti kemencében.

De éreztem, hogy nem szabad feladni, ezért kiolvastam az internetet és az egyértelművé vált, hogy a lisztezés és az olajozás tévút, ahogyan a hideg kőre helyezett tészta is. Forró pizzakő és egy kukorica vagy búzadarával meghintett pizzalapát kell…. Na, ez utóbbi nekünk pont nincs, úgyhogy itt jött a kreatív megoldás, ami végül a siker kulcsa lett: a SÜTŐPAPÍR.

Nézzük a második próbálkozást:

  • a tésztát Limara receptjével készítettük, közel 1 kg lisztből, amiből 8 pizzát csináltunk


    img_8209.jpg
  • a tésztákat rétesliszttel meghintett (nem volt daránk) sütőpapíron nyújtottuk, volt, amelyiket kézzel, volt, amelyiket nyújtófával 
  • a paradicsomszószba tettünk hámozott paradicsom konzervet, sót, borsot, fokhagymát, olívaolajat és bazsalikomot 

img_8204.jpg

  • a feltétet mindenki saját ízlése szerint pakolta

img_8207.jpg

  • bemelegítettük a grillt 340 fokra, a pizzakővel együtt, és tádám rátettük

img_8214.jpg

Ez lett az eredmény:

img_8223.jpg

Meg például ez:

img_8243.jpg

Az elsőnél még bizonytalanok voltunk, így azt túlsütöttük, de aztán már mértük az időt, így kiderült, hogy a tökéletes pizzának 5 perc 10 mp kell. Ennyi idő alatt a sütőpapír is megbarnul, de még egyben marad. A végére már mérséklődött a hőfok, de 280 fokon is nagyon szépen sültek a csodálatos, vékonytésztás igazi grillpizzák.

A tanulság pedig „Oravecz Gasztrogarázs Nóra” nyomán annyi: a jó megoldás mindig onnan jön, ahonnan nem számítasz rá (a konyhai alsó fiókból).

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr88808308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása