Néhány éve Görögországban nyaraltunk Rhodosz szigetén, ahol megtaláltuk a legnyugisabb partszakaszt. A Posseidon strand egy szikla tövében állt, távol a turistáktól, össz-vissz 8db napernyővel és egy Üvegtigris-szerű bódéval, na és a tulajjal: Anthony-val, aki tökélyre fejlesztette a semmittevést. Amikor odatévedtünk és megkérdeztük, hogy mennyibe kerül a napágy bérlés, egész jó angolsággal azt mondta: "Nem kerül semmibe csak fogyasszatok nálam. Van sör meg hal”.
Kicsit még kérdezősködtünk, de ezt is gyorsan rövidre zárta: “Take it easy! Tegnap buliztunk a haverjaimmal és hulla másnapos vagyok”. Na itt már tudtuk, hogy jó helyen vagyunk…..
Innentől kezdve egy hétig csak halat ettünk görögsalátával….
Grillezett hal Anthony módra
Ez a recept nagyon egyszerű, nem kell hozzá sok minden a halon kívül, csak fokhagyma, olivaolaj, citrom és rozmaring.
Fejenként egy kisebb hallal lehet számolni, mi a METRO-ban vettük meg, mert igazán jó a hal kínálatuk. Ehhez a recepthez legjobb az aranydurbincs.
Előkészítés:
A halat be kell irdalni, nem túl sűrűn.
Meg kell sózni nagyszemű sóval.
A hasába bele kell tenni két megroppantott fokhagymát és egy-két rozmaring ágat.
Majd meg kell kenni egy kis olivaolaj és fél citrom keverékével.
Sütés:
Amikor Anthony-t kérdeztem a titokról, csak annyit mondott “slow fire”.
Szóval nem kell nagy tűz, egy kicsi épp elég lesz (180-200 fok). Süsd meg mindkét oldalát, nem kell vele kapkodni, nem fogod túl sütni. Akkor lesz kész, ha a bőre egy kicsit megpirult és a fokhagyma megpuhult a hasában. Bár ez csak evés közben derül ki :)
A sikeréről annyit, hogy a kizárólag hús- és csokievő 6 éves unokaöcsémet is levette a lábáról és felváltva járult a betevőért az anyja és az apja tányérjához. Gondolhatjátok ezek után, hogy mi volt a reakciója a halimádóknak:)
És egy kis ráadás a hal a mellé: tengeri cucc rajongók feldobhatják a menüt grillezett tintahal karikákkal is.
Kevés ennél egyszerűbb grill étel van...
Vettünk pucolt tintahalat (szintén a METRO-ban) és felkarikáztuk 1cm-es szeletekre
Csináltunk egy olajos-fokhagymás-citromos pácot, amiben megforgattuk és felraktuk a grillre.
Vigyázat! Könnyű túlsütni, és akkor gumikarika lesz belőle. Ha kicsit visszapöndörödik a széle akkor már jó, de inkább folyamatosan kóstolni kell az a legegyszerűbb:)
Tálaláskor kis citrom és olaj kell rá.
Ennyi, mondtam, hogy egyszerű :)
Közkívánatra képek a Poseidon strandról :)