Meggyőződésem, hogy grillezni bármin lehet, csak egy kis faszén parázs kell hozzá.
Egy kis odafigyeléssel pedig a végeredmény is elég jó lehet ahhoz, hogy legközelebb is megpróbálkozzunk a tűzön sütéssel, majd időről-időre elkápráztassuk a vendégeinket. A grillezés és a BBQ alapja is a felszálló füst. Ezért a gáz- és elektromos grillek ugyan kényelmesek, és a gázgrillek esetében különféle fa chipsekkel pótolhatjuk is a füstöt, de az ezeken készült ételek ízben nem vehetik fel a versenyt a hagyományos faszenes vagy fatüzelésű grilleken sütött kajákkal. Természetesen, mint minden technikai eszköznek, a grilleknek is megvannak a maguk korlátai, úgyhogy lássuk miből lehet választani.
Az áruházak kedvenc, belépő áras grill terméke, a "kerek, lábas edény, fölötte egy ráccsal". Nos.... ha épp van egy otthon ne dobd ki, (nekem is van), bár a legnehezebben kezelhető eszköz. Leginkább a húsok kiszárítására és odaégetésére alkalmas:), DE kis odafigyeléssel kisebb húsokat, saslikokat, zöldséget lehet rajta sütni.
Nagyon népszerűek Magyarországon a kő vagy téglagrillek is, működésüket tekintve kb. ugyanaz mint a fent említett rácsos grill, de egy szépen kivitelezett kő vagy téglagrill a kert éke lehet, némelyik bográcsozásra is alkalmas.
Szót ejthetünk még a tárcsáról, ami néhány év alatt szintén nagy karriert futott be, mi is évekig sütöttünk mindenféle pácolt húsokat egy 50cm átmérőjű tárcsán, ami alatt Robur felniben égett a tűz :) Kertipartik elmaradhatatlan kelléke, a pácolt húsoktól elkezdve a chilis babig bármi elkészíthető benne. Lényegében olyan, mint egy nagy serpenyő, vagyis mindazt meg lehet sütni benne, amit a tűzhelyen egy hasonló edényben meg tudsz csinálni.
A következő eszköz, és minőségben is egy nagy ugrás, a gömbgrill, ami abban különbözik az előzőektől, hogy teteje is van, így alkalmas az alacsony hőmérsékletű (110-150C), hosszú ideig, 4-6 órán át tartó BBQ sütésekre is. Egy jó minőségű gömbgrillen már mindent meg lehet sütni, ami eszünkbe jut, legyen az steak, oldalas, csirke , pizza vagy akár felfújt .
A gömbgrill után jönnek az úgynevezett smokerek vagy füstölő grillek, amelyek alkalmasak arra, hogy a BBQ hőtartományán belül (110-130C) 8-16 órán keresztül készüljenek benne a húsok. Tulajdonképp pont úgy működnek mint a gömbgrillek, csak van bennük egy vizes edény, ami segít az alacsony hőmérséklet megtartásában. Ezen már mindent meg lehet sütni, ami a BBQ hőtartományába tartozik, de kifejezetten grillezésre nem alkalmas.
Szót kell még ejtenünk a grill és a BBQ világ csúcsán lévő Kamado és Big Green Egg grillekről. Az árai pont olyannyira csillagászatiak mint a velük elérhető kulinális élmények. Bár ha van sok pénzed, akkor egyben mindent megkapsz egy életre, és még örökölhető is:)
Aztán ott van még a BBQ legautentikusabb és legférfiasabb eszköze az offset smoker, amiből Magyarországon használhatót nem nagyon lehet kapni, az áruházakban néha megjelenő lemez smokerektől pedig óvva intek mindenkit.
És mi az, amit mi használunk? Egy Weber gömbgrillt . Ez nem a reklám helye, hanem néhány csalódást keltő próbálkozás után, az annyira várt "aha-élmény". Ezt az eszközt kifejezetten azoknak a hobbiszakácsoknak ajánljuk, aki nem akarnak csalódni, viszont százezreket sem költenének egy grillre. Ez már alkalmas mindenféle hús, zöldség, édesség és szó szerint bármi, gyors és lassú sütésére, a többit meg engedjük át a hardcore BBQ-soknak...