GasztroGarázs

Grill és BBQ eszközök

2015. június 05. - GasztroGarázs

Meggyőződésem, hogy grillezni bármin lehet, csak egy kis faszén parázs kell hozzá.

Egy kis odafigyeléssel pedig a végeredmény is elég jó lehet ahhoz, hogy legközelebb is megpróbálkozzunk a tűzön sütéssel, majd időről-időre elkápráztassuk a vendégeinket. A grillezés és a BBQ alapja is a felszálló füst. Ezért a gáz- és elektromos grillek ugyan kényelmesek, és a gázgrillek esetében különféle fa chipsekkel pótolhatjuk is a füstöt, de az ezeken készült ételek ízben nem vehetik fel a versenyt a hagyományos faszenes vagy fatüzelésű grilleken sütött kajákkal. Természetesen, mint minden technikai eszköznek, a grilleknek is megvannak a maguk korlátai, úgyhogy lássuk miből lehet választani.

Az áruházak kedvenc, belépő áras grill terméke, a "kerek, lábas edény, fölötte egy ráccsal". Nos.... ha épp van egy otthon ne dobd ki, (nekem is van), bár a legnehezebben kezelhető eszköz. Leginkább a húsok kiszárítására és odaégetésére alkalmas:), DE kis odafigyeléssel kisebb húsokat, saslikokat, zöldséget lehet rajta sütni. 

gril_klasszik.jpg

 Nagyon népszerűek Magyarországon a kő vagy téglagrillek is, működésüket tekintve kb. ugyanaz mint a fent említett rácsos grill, de egy szépen kivitelezett kő vagy téglagrill a kert éke lehet, némelyik bográcsozásra is alkalmas.

kogrill_1.jpg
Szót ejthetünk még a tárcsáról, ami néhány év alatt szintén nagy karriert futott be, mi is évekig sütöttünk mindenféle pácolt húsokat egy 50cm átmérőjű tárcsán, ami alatt Robur felniben égett a tűz :) Kertipartik elmaradhatatlan kelléke, a pácolt húsoktól elkezdve a chilis babig bármi elkészíthető benne. Lényegében olyan, mint egy nagy serpenyő, vagyis mindazt meg lehet sütni benne, amit a tűzhelyen egy hasonló edényben meg tudsz csinálni.

tarcsa_1.jpg

A következő eszköz, és minőségben is egy nagy ugrás, a gömbgrill, ami abban különbözik az előzőektől, hogy teteje is van, így alkalmas az alacsony hőmérsékletű (110-150C), hosszú ideig, 4-6 órán át tartó BBQ sütésekre is. Egy jó minőségű gömbgrillen már mindent meg lehet sütni, ami eszünkbe jut, legyen az steak, oldalas, csirke , pizza vagy akár felfújt . 

gomb_grill.jpg 

A gömbgrill után jönnek az úgynevezett smokerek vagy füstölő grillek, amelyek alkalmasak arra, hogy a BBQ hőtartományán belül (110-130C) 8-16 órán keresztül készüljenek benne a húsok. Tulajdonképp pont úgy működnek mint a gömbgrillek, csak van bennük egy vizes edény, ami segít az alacsony hőmérséklet megtartásában. Ezen már mindent meg lehet sütni, ami a BBQ hőtartományába tartozik, de kifejezetten grillezésre nem alkalmas. 

weber_smokey.jpg

Szót kell még ejtenünk a grill és a BBQ világ csúcsán lévő Kamado és Big Green Egg grillekről. Az árai pont olyannyira csillagászatiak mint a velük elérhető kulinális élmények. Bár ha van sok pénzed, akkor egyben mindent megkapsz egy életre, és még örökölhető is:)

family-eggs-in-nest-1000.jpg

Aztán ott van még a BBQ legautentikusabb és legférfiasabb eszköze az offset smoker, amiből Magyarországon használhatót nem nagyon lehet kapni, az áruházakban néha megjelenő lemez smokerektől pedig óvva intek mindenkit. 

yoder-kingman-1_1.jpg

És mi az, amit mi használunk? Egy Weber gömbgrillt . Ez nem a reklám helye, hanem néhány csalódást keltő próbálkozás után, az annyira várt "aha-élmény". Ezt az eszközt kifejezetten azoknak a hobbiszakácsoknak ajánljuk, aki nem akarnak csalódni, viszont százezreket sem költenének egy grillre. Ez már alkalmas mindenféle hús, zöldség, édesség és szó szerint bármi, gyors és lassú sütésére, a többit meg engedjük át a hardcore BBQ-soknak...

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr717039835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása