Újra itt a grillszezon ennek a legbiztosabb jele, hogy a minden áruházban újra kikerülnek a polcra a tavaly ősszel elrakott grillek. Nagy újdonságot nem látni sehol, a barkács áruházak a szokásos belépőáras szortimentel és a méltán híres Weberrel indítják a szezont. Az előbbiért nem éri meg pénzt adni, az utóbbiért meg nem biztos, hogy akarsz annyi pénzt adni. Akkor most mi legyen???
Ez a kérdés merült fel bennem mikor elkezdtem jobban beleásni magam a kínálatba, és belefutottam ebbe a grillbe:
Outdoorchef Chelsea 570C
Ő az új fiú a grundon, akiről már messziről látszik, hogy érdemes lesz odafigyelni rá, mert tud pár új trükköt. Első körben a minősége a mérete és az ára amitől kikerülhetelenné válik ha éppen grillvásárláson gondolkozol.
Kicsit jobban megnézve a Weber minőségét hozza. A sütőtér lemezvastagsága megegyezik, a zománcozás hibátlan, de ezt majd az idő eldönti, a többi alkatrész is kiváló minőségben porfestve vagy rozsdamentesen érkezik egy méretes dobozban ami tartalmazza a felhajtható grillrácsot, hamu gyűjő edényt, hőmérőt, és az eszköztartó kampót és egy hőterelő lemezt folyadéktartó edénnyel (erről majd később még szó lesz) is!
Mérete: 54cm-es a rácsmérete, úgyhogy ez a nagyobbik grill!
Ára: 64.699Ft (ugyanez a méret Weberben 100.000Ft fölött van)
Összerakni kb fél órámba telt + egy olaszrizling fröccsbe, a használati útmutatóból és a csavar szortimentből elég egyszerűen minden szaktudás nélkül össze lehet legózni. Itt szeretném megjegyezni, hogy óriási plusz pont a tervezőknek a csavarok szállításáért. Ritkán találkozni ennyire felhasználóbarát megoldással.
A grillnek van egy új fejlesztése amivel még nem találkoztam sehol, érdekes gondolat a gyártó részéről, hogy készítettek egy ráccsal együtt forgatható hőterelő lemezt amivel egy mozdulattal tudok direkt vagy indirekt grillezni. Az egész grillnek ez a legérdekesebb része, nagyon kíváncsi vagyok, hogy működik a gyakorlatban, ezért egy hoszabb tesztelési perióduson keresztül vallatom a grillt az erőségeiről és a hiányosságairól.
Az első tapasztalatok alapján ahol csak egy sima http://gasztrogarazs.blog.hu/2015/05/22/tarja_haverok_sor volt porondon és egy kis rák :) abszolút meggyőző volt a grill működése, a hömérséklet kiválóan szabályozható és praktikus megoldásaival megkönnyíti a grillezést.
Mivel a tarját direkt tűzön grilleztem ezért a hővédő lemez fölötti részen lényegesen alacsonyabb volt a hőmérséklet, ezért kiválóan alkalmas volt a melegentartó funció betöltésére. Mivel kb 1kg húst sütötem, így óriási előny volt, hogy amikor elkészült a direkt hő fölött az a 5-6 szelet csak kiraktam oldalra a hővédő lemez fölé és úgy tartotta melegen a már kész húsokat, hogy nem száradtak ki, és egyszerre tudtam az asztalra tenni az összes grilltarját és csirkét.
Erre nem számítottam, amikor a hővédő lemez használati utasítását olvastam, így óriási meglepetés volt mikor a gyakorlatban rájöttem a hővédő lemez ilyesfajta működésére. Engem lenyűgözött egy az egyszerűségében zseniális funkció, így kíváncsi vagyok, milyen ilyen lesz a pizza és az alacsony hőmérséklet tartományban készített BBQ sertés oldalas a grillen.
A tesztet nemsokára folytatjuk.